Kaiutinjärjestelmä on tärkeä osa viihtyvyyttä

by Prof. Lonnie Kerluke

loudspeakersÄänentoistojärjestelmän rakentamiseen kotona on monta eri tapaa. Eri huoneita ja eri laitteita varten toimivat parhaiten erilaiset järjestelmät, joiden ominaisuudet poikkeavat hieman toisistaan.On hyvä miettiä omia tarpeita ja kartoittaa itselleen sopivia vaihtoehtoja. Kaiutinta pidetään äänentoistoketjun tärkeimpänä tekijänä.

Tietokone

Tietokoneen äänentoistossa tärkeimmät tekijät ovat funktionaalisuus ja luotettavuus. Kaiuttimien tulisi olla mahdollisimman yksinkertaiset, jotta niihin voisi luottaa aina. Kaiuttimissa tulisi olla selkeä ja kätevä volyymin, basson ja kolmiasentoisen diskantin säätö. Tavallisia kaiuttimia olisi hyvä olla kaksi, yksi näytön molemmilla puolilla.

Olohuone & TV

Olohuoneen äänentoistojärjestelmään kannattaa panostaa, jotta äänitehosteet pääsevät oikeuksiinsa television ison ruudun kanssa. Paras järjestelmä sisältää mahdollisimman monta kaiutinyksikköä. Kaiuttimilla tulisi muodostaa ”kaiutinlaakso” sijoittamalla kaiuttimet mahdollisimman korkealle tasolle huoneessa. Tämän asetelman myötä äänentoistoon tulee elokuvateatterimainen vivahde.Kaiutinyksikköjä olisi hyvä olla ainakin viisi: kaksi kaiutinta edessä television molemmin puolin, 2 kaiutinta sohvan takana sekä subwoofer, joka sopii parhaiten sohvan taakse elokuvateatterimaisen tehosteen saamiseksi. Tällaisen kaiutinyhdistelmän keskellä voi saavuttaa kotonaankin yllättävän laadukkaan audioympäristön.

Keittiö ja ruokasali

Keittiössäkin on mukava kuunnella musiikkia ruuanlaiton ohessa. Ruokasalin puolella äänentoistoratkaisuksi sopivat parhaiten laadukkaat bluetooth-yhteydellä varustetut kaiuttimet, ja musiikkia valitsemaan tarkoitettu tabletti. Jokainen löytää itselleen varmasti mieleisensä laitteen tarkastelemalla markkinoita. Esimerkiksi Helsingin Sanomat tutki laajasti langattomia kaiuttimia.Bluetooth-kaiutin ja tablettijärjestelmä mahdollistavat musiikin huolettoman selaamisen ja valitsemisen jopa kesken aterian tabletin avulla. Jos paikalla on vieraita, tabletilla voi säätää musiikkia huomaamattomasti. Tabletin voi ojentaa kätevästi myös jollekin toiselle, jos hän haluaa laittaa jonkun tietyn kappaleen soimaan. Lisäksi laitetta voi käyttää muihinkin tarkoituksiin.Etenkin bluetooth-kaiuttimissa on paljon hinta-laatusuhteiden välisiä eroja. On todella hyvä käyttää Salerunner.fi -palvelua parhaiden tarjousten löytämiseksi.

Kännykkä ja äänentoisto liikkeellä ollessa

Pattereilla tai akulla toimivat pienoiskaiuttimet ovat kehittyneet nykyään varteenotettaviksi äänentoistajiksi. Pienoiskaiuttimia on sekä yksi- että kaksielementtisiä. Yksielementtiset ovat toki erittäin käteviä kokonsa puolesta, mutta niiden tarjoama audioelämys on rajattu.Joissain kahdella elementillä varustetuissa pienoiskaiuttimissa on stereovahvistimet, jotka saavat äänen laadun erittäin autenttiseksi. Lisäksi on myös kaksiosaisia kaiuttimia ja jopa kaiutinletkoja, joihin voi liittää niin monta yksittäistä kaiutinta kuin haluaa.